Erasmus programında öğrenci değişim süresi öğrenim hareketliliği 3 ile 12 ay ; staj hareketliliği 2 ile 12 ay arasında değişmektedir.(Aynı eğitim seviyesinde daha önce katılım olmadı ise. Katılım mevcut ise maximum 12 aya tamamlayacak şekilde hakkınız mevcuttur.)
Erasmus öğrencisi olmak için her yıl Üniversitemiz 2, 3 haftalık süren başvuru süresi belirlemektedir. Bu süre içinde online başvuru sistemimize başvurunuzu yaparak ardından bölüm koordinatörlerünüze onaylatarak başvurunuzu birimimize iletmelisiniz..
Evet. Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrenciler Erasmus öğrenci değişim programından yararlanabilir.
Öğrenim öğrencisi olarak gidebilmeniz için Bölümünüz /Yüksek Okulunuz /Enstitünüzün sizin devam ettiğiniz programla ilgili bölüm ile karşılıklı Anlaşması (Bilateral Agreement) olması gerekir. Staj hareketliliği için anlaşma şartı bulunmamaktadır.
İki üniversitenin Erasmus programı kapsamında yapacakları,bir yıl veya daha uzun süreli, öğrenci (ön lisans,lisans,lisans üstü,doktora) ve/ veya öğretim elemanı değişimi anlaşmasıdır.
Hayır, Karşılıklı anlaşma için yazışmaları bölüm /okul /enstitü koordinatörü yapar.
Hayır. Üniversitemizdeki uygulamaya göre Erasmus öğrencisi olarak bölümünüzün anlaşma yaptığı üniversitelere gidebilirsiniz.
Öğrenim anlaşması gittiğiniz üniversitede alacağınız dersleri, kredileri ile birlikte gösteren belgedir. Oradaki ders programınızı gösterir.
Akademik tanınma belgesi gittiğiniz üniversitede aldığınız derslerin, kendi üniversitenizde hangi derslere karşılık geldiğini gösterir. Aldığınız derslerin döndükten sonra kabul edilmesini garanti eden bir belgedir.
Bu belgeyi Erasmus bölüm koordinatörünüzle birlikte doldurunuz.
Evet. Kendi üniversitenize kayıt yaptırmak ve öğrenci katkı payı (üniversite harcı) ödemek zorundasınız. Ancak ders seçmezsiniz. Fakat bazı fakülteler öğrencilerinin ders seçimi yapmasını istemektedir. Bu nedenle fakültenize danışarak ders kayıt işlemi gerekli ise yapınız.
Hayır krediniz kesilmez. Erasmus programından yararlanan öğrencilerin başka kurumdan aldığı hiçbir burs/ kredi kesilmez.
Erasmus web sayfasından konu ile ilgili 'öğrenim hareketliiği başlarken' sayfamızı ziyaret ediniz..
Eksiksiz doldurma, tarih, imza, isim, gerekliyse mühür.
Evet. Pasaport ve vize işlemleri sizin kendi sorumluluğunuzdadır. Detaylı bilgi için tıklayınız. Eğer personel iseniz tüm pasaport işlemlerinizi Personel Daire Başkanlığı ile gerçekleştirmenzi gerekmektedir.
Erasmus öğrencisi seçildikten hemen sonra gideceğiniz ülkenin konsolosluğunu veya büyükelçiliğini arayınız, bazı ülkelerde vizenin verilmesi 5 aya kadar çıkabilmektedir.
Gittiğiniz üniversite kalacak yer bulmak zorunda değildir ama genelde Erasmus öğrencilerinin kalacak yer bulmalarına ve sorunlarına yardım edebilir.
Uluslararası geçerliliği olan sağlık sigortasını tercih ediniz. Gittiğiniz ülkenin sigortasını da yaptırabilirsiniz. Sigortaların içerikleri ve kapsamları dikkatlice araştırılıp yapılmalıdır.
Erasmus Hibesinin % 70’ini değişime gitmeden hemen önce, geri kalan % 30 ise Erasmus öğrencisi olarak eğitiminizi tamamlayıp döndükten ve gerekli belgeleri tamamlayıp Erasmus ofisine teslim ettikten sonra alacaksınız.
Evet. Neredeyse her üniversite gelen Erasmus öğrencilerine Oryantasyon programı hazırlamaktadır. Oryantasyon programı sizin, o üniversite ve eğitim sistemi hakkında bilgi almanıza yardımcı olur.
Evet, Bölüm koordinatörünüzle görüşerek derslerinizde değişiklik yapabilirsiniz.
Başarısız olunan dersler döndükten sonra kendi üniversitenizde tekrar alınır.
Evet. Örn: Laboratuar imkanlarından eşit olarak faydalanabilirsiniz. Dikkat = Diğer öğrenciler için ücrete tabi olan olanaklar (fotokopi vs.) sizin için de aynı ücret karşılığını ödemeniz koşuluyla geçerlidir.
Misafir olacağınız üniversitede alacağınız aylık hibe miktarı ülkeden ülkeye değişmektedir, fakat bu miktar tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde olmayabilir.
Avrupa Kredi Transfer Sistemi akademik tanınmayı kolaylaştırmak için kullanılan bir kredi sistemidir.
Erasmus öğrencisinin yararlanması için akademik eğitim öncesi misafir olunan ülkedeki üniversite tarafından düzenlenen takviye yabancı dil kursu genellikle bulunmaktadır.
Üniversitelere Kazandırdıkları
· Uluslararası tecrübe ve itibar
· Çok kültürlü ve milletli ortamda eğitim
· Hoşgörü ve kültürler arası diyalog
· Tanıtım / uluslararasılaşma
· Araştırma ve bilimin oluşumuna katkı
· Projelere ve değişime ek kaynak temini
· Kendini yenileme / geliştirme yoluyla kalitenin arttırılması
· Üniversiteler arası rekabet
Öğrencilere Kazandırdıkları
· Yurt dışı deneyimi
· Çok kültürlü ortamda ders işleme
· Değişik kültürleri tanıma
· Kendi kültürünü tanıtma
· Yeni arkadaşlar edinme
· Eğitim sonrası iş/mesleki bağlantılar
· Farklı bir okulda öğrenci olabilme
· Farklı bir sistem görebilme
Topluma Kazandırdıkları
· AB ile entegrasyon
· Eğitimde kalitenin artırılması
· Üniversite şehrine ekonomik ve kültürel canlılık kazandırması
· Üniversite+vatandaş+iş dünyası yakınlaşması
· Türkçenin yaygınlaştırılması
· Kültürlerin etkileşimi, farklı kültürleri tanıyarak önyargıların kırılması
· Türkiye’nin tanıtımı
Erasmus öğrencisi olarak yurt dışına gidecek öğrencinin belirli bir düzeyde yabancı dil bilmesi gerekir. Bunun gidilecek ülkenin dili olması şart değildir. İngilizce dili Avrupa ülkeleri içinde büyük ölçüde birleştirici bir dil olmaktadır. Gidilen üniversitede akademisyenler İngilizce biliyor olacakları için başka bir dilde eğitim yapılsa dahi öğrencilere İngilizce olarak yardımcı olunabilecek, sınavlar İngilizce yapılabilecektir. Bununla birlikte, gidilen okuldaki eğitim dili ve gidilen ülkenin dilini bilmek avantaj teşkil etmektedir.
Bu anlamda öğrencinin İngilizce veya gittiği ülkenin dilini kendini ifade edebilecek ve ifade edileni anlayabilecek kadar bilmesi gerekmektedir.
Hayır, her öğrenci ve öğretim elemanı ancak kendi bölümüne ait bir ikili anlaşma kapsamında değişim için yurtdışına gidebilir.
Değişim anlaşmaları fakülte veya bölümler arasında yapılır ve bu bölümler arasında öğrenci gönderme-kabul etme anlamına gelir. Başka bir bölümün ikili anlaşması öğrencinin gittiği ülkede Türkiye’de okuduğu bölümden başka bir bölüme öğrenci olarak gitmesini gerektirir ki, bu öğrenci değişiminin mantığına ters bir durumdur.
Gidecek öğrenci veya öğretim elemanına kalacak yer ayarlanması Türkiye Ulusal Ajansı'nın veya üniversitelerin sorumluluğunda değildir. Yapılan ikili anlaşmaya yer bulunması ile ilgili hüküm de koyulabilecek olmakla birlikte sık rastlanan bir durum değildir. Ancak gidilecek üniversitenin Erasmus koordinatörlüğü öğrencilere nerede kalınabileceği, üniversite ve şehirdeki konaklama imkanları ile ilgili bilgi ve tavsiyeler verecektir. EÜB, misafir kabul edecek olan kuruma bu konuda gelenlere yardımcı olmak gibi bir sorumluluk yüklemektedir.
Vize işlemlerindeki prosedürler, aday ülke olması nedeniyle Türk öğrencileri için sıkıntı yaratabilmektedir. Başvuru sırasında, gidilecek ülkenin konsolosluğu/büyükelçiliği tarafından ilan edilen istenilen bütün evrakların tamamlanmış olmasına çok dikkat edilmelidir. Bazı ülkelerin istediği ekonomik durum garantörlüğü için üniversite rektörlüğü tarafından öğrencinin Erasmus öğrencisi olduğunu ve bu kapsamda kendisine aylık belirlenen hibe miktarı kadar destek verildiğini içeren bir yazının büyükelçiliğe iletilmesi vize alınması konusunda kolaylık sağlayabilecektir.
Hayır. Erasmus programı kurumsal bir faaliyet alanıdır. Erasmus programından yalnızca kayıtlı olduğunuz yüksek öğretim kurumu aracılığıyla faydalanabilirsiniz.
Erasmus öğrenim hareketliliği için yalnızca bölümünüzün anlaşması olan ülke ve üniversitelere gidebilirsiniz. Ancak üniversitenizde ikili anlaşma yapmaya yetkili olan kişilere isteklerinizi bildirmeniz, istediğiniz ülke üniversiteleriyle ikili anlaşma yapılmasını sağlayabilecektir. Staj hareketliliği kapsamında ise anlaşma şartı aranmaksızın program ülkelerinde kurum kuruluş ya da işletmelerde staj yapabilirsiniz.
İkili anlaşmalar, üniversitelerin bölümleri arasında, üniversitelerin yetkili kişilerince belli sayıdaki öğrencilerin belli toplam süreliğine değişim öğrencisi olması içeriğiyle imzalanarak yapılır. Üniversiteler toplam ikili anlaşma kapasiteleri için Merkezden hibe talep ederler. Merkez, akademik yıl başında alınan hibe talebini, üniversitenin geçmiş yıl performansına ve kendi bütçe olanaklarına bakarak değerlendirir, karşılayabildiği oranda karşılar. Merkezin karşıladığı oranda ikili anlaşmalar hayata geçer. Üniversitelerin Merkezden hibe almaksızın anlaşmalarını hayata geçirmeleri, öğrenci/öğretim elemanlarını hibe vermeden ya da kendi kaynaklarından hibe vererek göndermeleri mümkündür.
Öğrencilerin ikili anlaşma yapma olanakları olmamakla birlikte, üniversite yetkililerine ortak bulmakta yardımcı olabilirler. Yurt dışındaki arkadaşları, akrabaları vasıtasıyla üniversiteler arasında iletişim kurulmasına yardımcı olabilir, anlaşma olasılığının yüksek olduğunu bildikleri üniversiteleri Erasmus koordinatörlüklerine bildirebilirler. Ancak yapılacak olan hiçbir anlaşma, bu anlaşma zeminini hazırlayan bir öğrenci dahi olsa belirli bir öğrencinin şahsına yönelik olamaz. Sahip olunan her anlaşma kurum adına bir değişim zeminidir ve bütün öğrencilerin istifadesine açıktır.
Türkiye Ulusal Ajansı öğrenci seçimine müdahale etmez. Yalnızca seçim için gereken genel kriterleri belirler ve seçimin tarafsız yapılması için kurallar koyar. Türkiye Ulusal Ajansı seçimlerin tarafsız yapıldığından şüphe duyulması halinde seçim komisyonunda yer alabilir.
Üniversiteler Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ülke genelinde belirlenen kriterlerle çelişmemek ve programın ruhuna aykırı olmamak kaydıyla kendi özel kriterlerini belirlemekte ve uygulamakta serbesttirler (Örn: mezuniyet döneminde öğrenci göndermemek gibi).
Kurumunuzda ikili anlaşma yapmaya yetkili kişi tarafından isminize ait bir ikili anlaşma yapılması halinde yurtdışındaki bir üniversitede misafir öğretim elemanı olarak ders verebilirsiniz. İsme ait olmayan anlaşmalarda gidecek öğretim elemanına yüksek öğretim kurumu karar verecektir.
Evet, öğretim elemanı değişiminde giden öğretim elemanının ders vermesi esastır. En az süre olan 2 iş günü ve en fazla süre olan 5 iş günü olan değişimlerde öğretim elemanının en az 8 ders saati ders vermesi gerekir.
Öğretim elemanı değişiminin temel koşullarını sağlamaları kaydıyla araştırma görevlileri de öğretim elemanı değişimi kapsamında yurt dışına gidebilirler. Araştırma görevlilerinin kurumlarından aldıkları ücrete ilişkin durum, Üniversitemiz Personel Daire Başkanlığı veya İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığından öğrenilebilir
2017-2018 Bahar döneminden itibaren YTB burslu öğrencilerin uluslararası değişim programlarına katılmaları halinde burslarının kesileceği bilgisi koordinatörlüğümüze ulaşmıştır. Hareketliliğe katılacak olanların hareketlilik öncesi bu bilgiyi bilerek katılacaklarına dair koordinatörlüğümüze dilekçe vermesi gerekmektedir. Dilekçeniz sonrası hareketliliğinize katılabilirsiniz.
Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 31.01.2018 tarihli toplantısında uygun bulunan "Yükseköğretim Kurulu Tarafından Yurtdışından Gelecek Yabancı Uyruklu Öğrencilere Sağlanacak Desteklere İlişkin Usul ve Esaslar" uyarınca burslandırılan YÖK Burslusu yabancı uyruklu öğrencilerin, Türkiye'deki eğitimleri esnasında başka bir akademik değişim programına (Mevlana, Erasmus+, vb.) katılamayacağına, Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 04.04.2018 tarihli toplantısında karar verilmiştir.
Lisansüstü öğrencileri Erasmus öğrenim hareketliliklerini aşağıda şartlardan birini yerine getirerek yapabilirler.
1. 30 ECTS’lik (öğrencinin tez yazmasına katkı sağlayacak “Academic Writing”, “Quantitative and Qualitative research” gibi )ders almaları veya
2. Tez çalışması için karşı kurumdan kendi imkanlarıyla tez danışmanlığı yapabilecek bir danışman bulup, bu şekilde kabul edildiğine dair bir kabul e-mail alınması ve Erasmus Kurum Koordinatörlüğümüze iletilmesi
Erasmus Değişim Programı Yabancı Dil Sınavı geçerlilik süresi geriye dönük olarak 3 yıldır. 2020 Akademik yılında gerçekleştirilen online sınavın geçerlilik sürese 1 yıldır.