Erasmus Ofisi | Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Menü


14-02-2022
2022 Erasmus+ KA1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği: Öğrenci Öğrenim-Staj Hareketliliği Başvuruları Başlamıştır.

 

 

 

 

BU AÇIKLAMAYI OKUMADAN LÜTFEN BAŞVURU FORMUNUZU DOLDURMAYIN !!!
 

1. Erasmus web sayfasını http://erasmus.omu.edu.tr/tr ve Erasmus broşürünü inceleyiniz.

2. Başvuru formunuzu çevrim içi (online) olarak 28 ŞUBAT 2022, SAAT 17:00’ a kadar doldurunuz.

3. Çevrim içi (online) başvurunuzu tamamladıktan sonra varsa ekleri ile birlikte muhafaza ediniz. Erasmus hareketliliğine hak kazanmanız halinde oryantasyon programında açıklanacak diğer belgelerle birlikte, başvuru belgenizi Erasmus Bölüm Koordinatörünüze imzalatarak ofisimize iletiniz. Erasmus Bölüm Koordinatörü bulunmadığı durumlarda Bölüm Başkanı veya Dekan/Müdür tarafından imzalanabilir.

4. Son 3 yılda yapılan (2021 yılında gerçekleşen online sınavın 1 yıllık geçerliliği bulunduğu için 2019 ve 2020 yıllarında yapılan sınavların geçerliliği bulunmaktadır.)  Erasmus/Değişim Programları Yabancı Dil Sınavları ve 5 – 12/13 MART 2022 tarihlerinde Üniversitemiz tarafından yapılacak Erasmus Değişim Programı Yabancı Dil Sınav sonucu için belge teslimine gerek bulunmamaktadır. Bunların dışında kullanılmasını istediğiniz geçerli yabancı dil belgeniz var ise (TOEFL, KPDS, ÜDS, YDS, e-YDS ve YÖKDİL)  28 ŞUBAT 2022, saat 17:00'a kadar çevrim içi (online) başvuru sistemimize yükleyiniz. Hem sınava girmiş olmanız hem de geçerliliği olan bir yabancı dil belgesi teslim etmeniz durumunda yüksek olan puanınız değerlendirilecektir. (5 – 12/13 MART 2022 tarihlerinde Üniversitemiz tarafından yapılacak Erasmus Değişim Programı Yabancı Dil Sınav detayı için tıklayınız.)

5. “Şehit ve Gazi Çocukları”, “Engelli Öğrenci”, “2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrenci olma” durumunuzun bulunması halinde onaylı belgenizi, 28 ŞUBAT 2022, saat 17:00'a kadar çevrim içi (online) başvuru sistemimize yükleyiniz. 

6. Varsa staj yeri kabul mektubunuzu 28 ŞUBAT 2022, saat 17:00'a kadar çevrim içi (online) başvuru sistemimize yükleyiniz. Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) seçeneğini işaretlemeniz durumunda, staj hareketliliğinizi yalnızca dijital becerileri geliştirme alanında gerçekleştirebilirsiniz!

7. Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz) durumunda aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus+ (2014-2020 veya 2021-2027) kapsamında yükseköğrenim öğrenci veya staj hareketliliğinden yararlanmış öğrencilerin Erasmus seçim puanı hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ar puan eksiltme uygulanır.

8. Erasmus Öğrenci Başvurusu için 2 farklı seçenek bulunmakta olup, istediğiniz hareketlilik türüne başvurabilirsiniz. Daha önce hareketlilikten faydalanmamış bir öğrencinin her iki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurması halinde hangi hareketlilik türünde eksi puan uygulanmasını tercih ettiği öğrenciye bırakılır. Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-20” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-10” puan eksiltme uygulanır.

9. Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma, hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama, dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) durumlarında eksi puan uygulanır.

10. Varsa tüm eklerin 28 ŞUBAT 2022, saat 17:00' e kadar çevrim içi (online) başvuru sistemimize yüklenmesi gerekmektedir. Sisteme yüklenmeyerek 28 ŞUBAT 2022, saat 17:00' den sonra iletilen ekler kabul edilmeyecektir.

11. Erasmus Öğrenci Hareketliliği kapsamında mezuniyet sonrası staj faaliyeti Üniversitemiz Senatosunun 27.01.2022 tarih ve 2022/41 sayılı kararı doğrultusunda, 2022 yılından itibaren uygulanmayacaktır.

12. Tıp Fakültesi lisans öğrencileri ve Lisansüstü eğitim alan öğrencilerin (yüksek lisans ve doktora) öğrenim hareketliliğine başvurmaları durumunda, ilgili öğrencilerin bir sonraki akademik dönem için 30 AKTS/ECTS ders yükü olması ve anlaşmalı olduğumuz kurumları tercih etmeleri gerekmektedir.  

13. Başvuru esnasında Erasmus öğrencisi olmanın asgari şartlarını (aşağıda yer almaktadır) sağlayamayan öğrencilerin başvuruları değerlendirme dışı kalacaktır.

14. Başvuru formunu takiben başvuru sürecinin tüm koşullarını yerine getirmiş olmanız size “Erasmus Öğrenim / Staj Öğrencisi Adayı” olma hakkı vermektedir.

15. İsteyen öğrenciler maddi destekten feragat edebilirler.

16. Başvurunuzdan sonra değişiklik yapmak istemeniz durumunda sisteme tekrar girerek başvurunuzu güncelleyebilirsiniz. Yaptığınız son başvuru geçerli olacaktır.

17. Eczacılık, Tıp veya Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olarak merkezi sınavlarla (TUS, DUS, EUS) üniversitemize yerleştirilerek uzmanlık eğitimine devam eden kişiler, üniversitemizin kayıtlı öğrencisi statüsü taşımıyorlarsa Erasmus öğrenci hareketliliğinden yararlanamazlar. Üniversitemizin kayıtlı öğrencisi statüsünü taşıyan öğrencilerin öğrenim hareketliliğinde bir sonraki akademik dönem için 30 AKTS/ECTS ders yükü olması gerekmektedir; ancak, staj hareketliği için bir engel bulunmamaktadır.

18. Eğitim Fakültesi öğrencileri için Öğretmenlik Uygulaması 1 ve Öğretmenlik Uygulaması 2 derslerinin intibakı Erasmus hareketliliği kapsamında mümkün değildir. Kalan kredi hesaplaması konusunda bu hususa dikkat ediniz.

19. Öğrenim hareketliliğinde kurum tercihi yaparken mutlaka karşı kurumun istediği asgari dil yeterliğine sahip olduğunuzdan emin olun. Anlaşma listesinden (KA103) bu bilgiyi edinebilirsiniz.   

20. Öğrenim hareketliliğinde kurum tercihi yaparken mutlaka karşı kurumun eğitim dilini dikkate alınız. Karşı kurumun web sayfasından (KA103) bu bilgiye ulaşabilirsiniz.  

21.   Öğrenim hareketliliğinde kurum tercihi yaparken mutlaka karşı kurumun derslerinin sizin için uygun olduğundan emin olunuz. Karşı kurumun web sayfasından (KA103) bu bilgiye ulaşabilirsiniz.  

22. Anlaşma listemiz güncellenmekte olup, yeni anlaşmalar online başvuru sistemimize entegre edilmektedir. Başvurunun son gününe kadar anlaşmalarımızı tekrar inceleyerek tercihlerinizi değerlendirebilirsiniz.

23. Başvurunuzun başarılı bir şekilde tamamlanarak değerlendirmeye alınabilmesi için, son sayfaya kadar istenen bilgileri eksiksiz olarak doldurmalı ve başvurumu tamamla butonuna tıklamalısınız. Başvurunuz başarılı bir şekilde alınmıştır ibaresininin çıktığından emin olunuz. Tamamlanmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

NOT: Başvurunuzdan önce aşağıdaki açıklamaları inceleyiniz ve bireysel değerlendirmenizden sonra başvurunuzu dikkatlice seçerek yapınız.

Erasmus Öğrenci Seçim Şartları

Asgari Şartlar:

Faaliyete katılabilmek için öğrencilerin öncelikle aşağıdaki asgari şartları sağlamaları gerekmektedir:

1. Üniversitemiz bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora)  bir programda kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olmak

2.         a)  Önlisans ve lisans öğrencilerinin ağırlıklı not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması

             b) Yüksek lisans ve Doktora öğrencilerinin ağırlıklı not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması

Not: Başvuru aşamasında henüz transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki akademik seviyeye ait not ortalaması değerlendirmeye alınır. Bu durumda bir önceki transkriptinizi sistemimize işletebilmek için bizimle iletişime geçiniz.

3. Öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda AKTS/ECTS (bir dönem için 30 AKTS bir yıl için 60 AKTS) kredi yükü olması

4. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus hareketliliğinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ay’ı geçmeyecek olması

Seçim Kriterleri:

Aşağıdaki değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlara göre başvurular değerlendirilecektir:

Akademik başarı düzeyi:                 %50

Dil seviyesi:                                       %50

*Dil barajı:                                        B1 (öğrenim ve staj için)

                                               

Diğer Seçim Ölçütleri:

Ölçüt

Ağırlıklı Puan

Akademik başarı düzeyi

%50 (toplam 100 puan üzerinden)

Dil seviyesi

%50 (toplam 100 puan üzerinden)

Şehit ve gazi çocuklarına

+15 puan

 

Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)

+10 puan

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

+10 puan

Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma

+10 puan

Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar

(DOTs) önceliklendirilir

+5 puan

Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)

-10 puan

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma

-10 puan

Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama

-10 puan

İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)

-10 puan

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

 

ERASMUS ÖĞRENCİ BAŞVURUSU İÇİN 2 FARKLI SEÇENEĞİN AÇIKLAMASI

Başvurmadan önce bilgilendirmeyi lütfen okuyunuz!!!

SEÇENEK 1: “2021 KA131 Program Ülkeler ile Öğrenim Hareketliliği”

(2021-1-TR01-KA131-HED-000007915 projesi)

NOTLAR:

Hareketlilik Başvuru Türü:  Sadece Öğrenim Hareketliliği için başvuru alınacaktır.

Hareketlilik Süresi: 1 yarıyıl

Not 1: Tıp, Diş Hekimliği ve Hukuk Fakültelerinin derslerinin yıllık olması ve ders tanınma işlemlerinin bir yarıyıl için yapılamaması nedeni ile bu fakültelerin öğrencileri 1 yıl olarak hibelendirilecektir. Bu nedenle kontenjanları 1’er olarak tahsis edilmiştir.   

Hareketlilik yılı: 2022-2023 akademik yılı (Bir sonraki akademik yıla aktarılamaz.)

Öngörülen Kontenjan: 90 “öğrenim” öğrencisi (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora).

*Lütfen aşağıdaki tabloya bakınız.

Aşağıdaki kontenjanlar mevcut Erasmus “anlaşmalarımıza” ve anlaşma “alanlarımıza” göre belirlenmiştir. Anlaşma listesi için tıklayınız.

 

FAKÜLTE / YÜKSEKOKUL /ENSTİTÜ

TAHMİNİ KONTENJAN

ALİ FUAD BAŞGİL HUKUK FAKÜLTESİ

1

BAFRA İŞLETME FAKÜLTESİ

2

ÇARŞAMBA İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

2

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

1

EĞİTİM FAKÜLTESİ

16

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ

6

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

4

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

7

İLAHİYAT FAKÜLTESİ

2

İLETİŞİM FAKÜLTESİ

3

MİMARLIK FAKÜLTESİ

2

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

13

TURİZM FAKÜLTESİ

5

VETERİNER FAKÜLTESİ

4

ZİRAAT FAKÜLTESİ

6

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

4

YAŞAR DOĞU SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

2

TIP FAKÜLTESİ

1

DEVLET KONSERVATUVARI

2

TÜM YÜKSEKOKULLAR

4

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

2 doktora, 1 yüksek lisans

 

Not 2: Öngörülen kontenjanlara öğrenci yerleştirilirken fakülte/yüksekokul/enstitü’ye ayrılan kontenjanın program sayısından fazla olduğu durumlarda, tüm programlardan Erasmus başarı puanı en yüksek 1’er öğrenci seçildikten sonra açıkta kalan kontenjanlar fakülte/yüksekokul/enstitü bazında Erasmus Puanı en yüksek olan öğrencilere sırası ile verilir. Fakülte/yüksekokul/enstitü’ ye ayrılan kontenjanın program sayısından az olduğu durumlarda kontenjanlara, programlardaki en yüksek puanlı öğrenciler seçilerek kendi aralarında Erasmus puanına göre yerleştirme yapılır.

 

Not 3: Tüm yerleştirmeler yapıldıktan sonra boş kalan fakülte/yüksekokul/enstitü kontenjanları dengeli dağılım ilkesi gözetilerek öncelikle ilanda belirtilen kontenjan dağıtımında asil öğrenci kontenjanı verilemeyen fakülte/yüksekokul/enstitü programlarındaki (boş kalan kontenjan ile aynı öğrenim kademesi olacak şekilde) Erasmus puanı en yüksek 1’er öğrenci seçilerek tahsis edilir.

 

Not 4: Fakülte ve Yüksekokullar için tüm yerleştirmeler yapıldıktan sonra her program için Erasmus başarı puanına göre en yüksek puanlı 3’er öğrenci yedek olarak belirlenir. Enstitü için ise, doktora seviyesindeki tüm programlardan Erasmus başarı puanı en yüksek 1’er öğrenci seçildikten sonra kendi aralarında sıralamaya tabi tutulup ilk 8 öğrencinin 1. ve 2. si asil, geri kalan 6 öğrenci ise yedek olarak belirlenir. Yüksek lisans seviyesindeki tüm programlardan Erasmus başarı puanı en yüksek 1’er öğrenci seçildikten sonra kendi aralarında sıralamaya tabi tutulup ilk 4 öğrencinin 1. si asil, geri kalan 3 öğrenci ise yedek olarak belirlenir.

 

Not 5: Fakülte/yüksekokul/enstitü’ye ayrılan kontenjanın program sayısından az olduğu durumlarda, asil listeden feragat olduğu takdirde ilgili programın 1. sıradaki yedek öğrencisi ile asil listede kontenjan verilemeyen fakülte/yüksekokul/enstitü programlarının 1. sıradaki yedek öğrencisi Erasmus başarı puanına göre kıyaslanır. Erasmus başarı puanı yüksek olan öğrenciye hak verilir.

 

Not 6: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nün adı 2018 yılında YÖK kararıyla Metalurji ve Malzeme Mühendisliği olarak değiştirildiğinden, bu iki bölümden başvuran adaylar tek program altında değerlendirilir.

Hibe Tutarları:

2021 projesi için ülke bazında hibe miktarları aşağıda verilmektedir.

Hayat pahalılığına göre ülke türleri

Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler

Aylık Öğrenim Öğrenci Hibesi (€)

1.ve 2. Grup Program Ülkeleri

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Yunanistan

600

3. Grup Program Ülkeleri

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya,

 

450

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEÇENEK 2: “2021 KA131 Program Ülkeler ile Staj Hareketliliği”

(2021-1-TR01-KA131-HED-000007915 projesi)

NOTLAR:

Hareketlilik Başvuru Türü:  Sadece Staj Hareketliliği için başvuru alınacaktır.

Hareketlilik Süresi: 2-3 ay arası

2021 Proje Bitiş Tarihi: 31 Ekim 2023.

Tüm staj faaliyetleri yukarıda verilen tarihten önce tamamlanmalıdır.

Öngörülen Kontenjan: 35 “staj” öğrencisi

Her anabilim dalına / bölüme: 1’er önlisans / lisans / yüksek lisans / doktora öğrencisi

Tıp Fakültesi: 10 öğrenci

Diş Hekimliği: 3 öğrenci

Hukuk Fakültesi: 1 öğrenci

Not 1: KA 131 Staj hareketliliğinden faydalanması planlanan asil öğrenci sayısı toplam 35 olarak öngörülmektedir. Tıp, Diş Hekimliği ve Hukuk Fakülteleri öğrencilerinin öğrenim hareketliliği kontenjanlarının 1’ er öğrenci ile sınırlandırılması sebebi ile, Tıp Fakültesi lisans öğrencilerine 10, Diş Hekimliği lisans öğrencilerine 3 ve Hukuk Fakültesi öğrencilerine 1 kontenjan tahsis edilmiştir. Her programdan en yüksek puanlı 1’er öğrenci seçilerek bu öğrenciler arasından Erasmus Puanına göre sıralama yapılır. En yüksek puanlı 21 öğrenci asil (Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakülteleri öğrencileri hariç), asil listeye giremeyen diğer 1. sıradaki öğrenciler ise yedek listeye alınır.

Not 2: Asil listeye giren adayların bulunduğu anabilim program ve öğrenim seviyesinde (lisans/lisansüstü) ikinci sırada yer alan başvuru sahipleri de yedek listeye alınır. KA131 staj listesinde, asil listeden gitmeyen ya da feragat eden öğrenciler olduğu takdirde, ilgili programın 1. sıradaki yedeği ile asil listede kontenjan verilemeyen programların 1. sıradaki öğrencileri Erasmus puanına göre kıyaslanır. Yüksek puanlı öğrenciye hak verilir.

Not 3: Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültelerinin yedek öğrenci sayıları asil kontenjanları ile aynıdır. Asil listeden feragat olması durumunda Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakülte listeleri kendi içinde değerlendirilir. İlgili fakültenin asil ve yedek öğrencilerinin hiçbirinin faaliyetten yararlanmaması durumunda ortaya çıkan boş kontenjan genel havuza alınıp Not 2’ ye göre tahsis edilir.

Hibe Tutarları:

2021 projesi için ülke bazında hibe miktarları aşağıda verilmektedir.

Hayat pahalılığına göre ülke türleri

Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler

Aylık Öğrenim Öğrenci Hibesi (€)

1.ve 2. Grup Program Ülkeleri

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Yunanistan

750

3. Grup Program Ülkeleri

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya,

 

600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlan metninde yer almayan tüm konular ile ilgili 2021 Sözleşme Dönemi Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı hükümleri esastır.

 

Açıklamaların tamamını okuduktan sonra başvuru yapmak için lütfen tıklayınız.