Erasmus Ofisi | Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Menü

Genel Bilgiler

ERASMUS+ Ana Eylem 1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH)

European Voluntary Service (EVS)

 

17-30 yaş arası gençler…!!

AGH, 17-30 yaşları arasındaki gençlerin, mezuniyet ve dil yeterliliğine bakılmaksızın, sosyal hizmet, çevre, yaygın eğitim programları, bilgi, iletişim ve kültür gibi birçok alanla ilgili Avrupa Birliği'nin içinde ve dışında çeşitli kurumların günlük işlerine katkıda bulunarak gençlere becerilerini geliştirmeleri için ideal bir fırsat sunmaktadır. Bu aynı zamanda onların özgüvenlerin geliştirmeleri, aktif vatandaş olmaları ve başka yaşam tarzlarını deneyimlemeleri için de bir fırsattır. Gönüllü faaliyeti 2 aydan 1 yıla kadar sürebilmektedir.

Başvuran gençlerden hiçbir ücret alınmaz. Gencin yol, konaklama, sağlık sigortası, yemek masrafları ve dil eğitimi Ulusal Ajanslar tarafından karşılandığı gibi kendisine belli bir miktar da cep harçlığı da verilir.

 

Her şeyden önce kendinize uygun proje bulmanız gerekmektedir. Proje bulmak European Youth Portal web sayfasını ziyaret edin:  http://europa.eu/youth/volunteering/project_en
“Project Country” kutucuğuna gitmek istediğiniz ülkeyi seçin.

Onun hemen yanındaki kutucuğa “Project Type”tıklayın ve EVS'i seçin.

Alt soldaki "EVS Project Topics" kutucuğuna tıklayarak orada sıralanmış 56 alandan ilgi duyduğunuz alanlardan birini seçin veya herhangi alan olabilir diyorsanız “Any” olarak bırakın.

Hemen sayfanın altında seçtiğiniz ülkede herhangi konu veya seçtiğiniz konuya ilişkin kaç projenin olduğu, projenin detayları ve projenin nerede yer aldığı harita üzerinde belirtilecektir. Listede yer alan projenin altında 'More' yazısına tıklayarak proje hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.  Özgeçmişinizi (CV) ve Niyet (Motivasyon) mektubunuzu göndermeniz gereken ev sahibi kuruluş hakkındaki bilgilere ve irtibat bilgilerine oradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca ev sahibinin web adresine giderek organizasyonla ilgili adresi, bölgesi, faaliyet alanları, fotoğraflar, diğer gönüllü izlenimleri, vb bilgilere de ulaşabilirsiniz.

 

Sonraki adım, kendinize uygun olacağını düşündüğünüz projelerin temas noktalarına CV ve neden o projede yer almak istediğinizi ve kişisel özelliklerinizi anlattığınız bir motivasyon mektubunu göndermek.

 

Europass CV formatı, bütün Avrupa'da hatta Türkiye'deki iş ve eğitim kurumlarında kullanabileceğiniz bir format olduğundan Europass web sitesini ziyaret ederek çevrimiçi olarak CV oluşturabilirsiniz.

 

https://www.europass.gov.tr/europass-dokumanlari/europass-cv.html

“Europass CV'nizi Online Olarak Oluşturun” linkini tıklayarak CV’inizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.  Aynı web sayfasından, motivasyon mektubunuzu da çevrimiçi oluşturabilirsiniz.  Bu iki belgeniz İngilizce olması gerekmektedir. Bu konuda, arkadaşlarınızdan da yardım alabilirsiniz. Motivasyon Mektubunuzu görsel yöntemlerle de hazırlayabilirsiniz. Yazılı hazırlamak zorunlu değildir. Örneğin, hem yazılı hem de bir video şeklinde de yapılabilir.

 

Projenizi buldunuz, CV ve Motivasyon Mektubunuzu hazırladınız; şimdi kısa bir e-mail yazarak projeye başvurunuzu yapabilirsiniz. Her ne kadar aynı CV'yi birden fazla başvuruda kullanabiliyorsanız da, Motivasyon Mektubu ve e-mail içeriğinizin projeye referans yapması gerekiyor. O yüzden de sizlere önerimiz aynı Motivasyon Mektubunu kullanmamanız. Örneğin, engellilerle ilgili bir projeye yazdığınız Motivasyon Mektubunu, organik tarımla veya sporla ilgili bir projeye göndermeniz uygun olmayacaktır.

Projenizi buldunuz ve Gönderen ve Koordinatör kuruluşa ihtiyacınız var. Ne yapmanız gerekiyor?

 

Cevap: Bizimle irtibata geçmek.

 

Biz kimiz?

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Birimi

Erasmus+ Ofisi

Avrupa Gönüllü Hizmeti Koordinatörlüğü

Kurupelit Kampüsü

Atakum-Samsun

55200

Websitesi: http://erasmus.omu.edu.tr/

E-mail adresi: erasmus@omu.edu.tr

Tel: 0362-3121919 (1613)

 

Gönderen Kuruluş Olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ilgilendiği konular:

 

Ev sahibi kuruluş ve Türkiye Ulusal Ajansı ile yazışmalar, sözleşmelerin yapılması, gönüllüyü hazırlama/bilgilendirme programı, sürecin başından sonuna kadar takibi, gidiş öncesi proje başvurusu, ara dönem ve final raporların tamamlanması, vb konular.

 

Vize Desteği:

 

Avrupa Gönüllü Hizmeti projesi kabul edilen gençlere, gönderen kuruluş olarak Türkiye Ulusal Ajans’tan, vize almanızı kolaylaştıracak resmi bir yazı talep etmekteyiz. Ancak vize süreçleri OMÜ ve Ulusal Ajans’ın tamamen dışında bir konudur ve ilgili ülkelerin vermiş olduğu kararlar ile uygulamalar değişiklik gösterebilir.

 

Daha Ayrıntılı Bilgi İçin:

 

http://www.ua.gov.tr/programlar/erasmus-programı/gençlik-programı/öğrenme-hareketliliği/avrupa-gönüllü-hizmeti